ViktorJuščenko zavítal do Svidníka

12.10.2007 Svidník

Svidník 12. októbra (TASR) - Prezident Ukrajiny Viktor Juščenko na záver svojho dvojdňového pobytu na Slovensku prišiel dnes popoludní do Svidníka.
Spolu s manželkou Katerinou si pozrel expozíciu ľudovej architektúry pod holým nebom, ktorú spravuje Slovenské národné múzeum - Múzeum ukrajinskej kultúry so sídlom vo Svidníku. Na pôde skanzenu ho privítal primátor Svidníka Michal Bartko a predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík.
Juščenko položil veniec k Pamätníku červenoarmejcov, ktorí padli v bojoch počas Karpatsko-duklianskej operácie na jeseň roku 1944.
Počas záverečnej bezmála dvojhodinovej diskusie s predstaviteľmi spoločenských organizácií, pracujúcich s občanmi ukrajinskej národnostnej menšiny v SR, Juščenko informoval, že na podporu ukrajinského etnika vo svete má Ukrajina asi 400 projektov. Za najvážnejší označil zriaďovanie kultúrno-informačných centier pod názvom Ukrajinská izba v tých regiónoch, kde je sústredené ukrajinské obyvateľstvo. Dostali by tam učebnice, názorné pomôcky a iné poznatky o histórii a prítomnosti Ukrajiny.
Moderátor stretnutia, predseda Ústrednej rady Zväzu Rusínov-Ukrajincov Slovenska (ZRUS) Ivan Laba odovzdal prezidentovi list o súčasnom stave života ukrajinského obyvateľstva v SR. Požiadal Juščenka, aby Ukrajina pomohla natočiť film o koreňoch ukrajinského obyvateľstva na Slovensku a aby sa do úspešného konca podarilo doviesť projekt Centra ukrajinskej kultúry v Prešove. Laba pozval Juščenka na tradičné Slávnosti kultúry Rusínov-Ukrajincov, ktoré sa každoročne konajú vo Svidníku. Prezident prisľúbil, že finančne podporí vydávanie jediného týždenníka vychádzajúceho v ukrajinskom jazyku na Slovensku. Vydáva ho ZRUS v Prešove pod názvom Nove žyťťja (Nový život).
Juščenko vyzval prítomných, aby pomohli svojimi aktivitami presvedčiť medzinárodné spoločenstvo o potrebe vyhlásiť hladomor na Ukrajine v rokoch 1932 a 1933 za akt genocídy na ukrajinskom národe. Zomrelo vtedy asi 10 miliónov ľudí, čo - ako povedal Juščenko - bolo viac ako počet mŕtvych v druhej svetovej vojne.
K súčasnej situácii na Ukrajine Juščenko povedal, že sa usiluje o novú politickú kultúru. Keď bol v opozícii, jeho predchodca v prezidentskej funkcii Leonid Kučma s ním ani raz nekomunikoval. \"Na Ukrajine sa to považuje za normálne, chcem to však zmeniť, \" poznamenal. Chce hovoriť aj s opozíciou. O rozpade Ukrajiny sa vyjadril tak, že táto téma je na programe päť týždňov pred nejakými voľbami v krajine. Podobne je to aj s otázkou, aby ruština získala štatút štátneho jazyka na Ukrajine. \"Táto otázka je neaktuálna a nereálna, \" dodal.
Medzi účastníkmi stretnutia boli aj dlhoroční zberatelia ľudových tradícií rusínsko-ukrajinského obyvateľstva. Mychajlo Šmajda z Krásneho Brodu v okrese Medzilaborce pre TASR povedal, že je \"veľmi spokojný, to je na veľkej úrovni, že prišiel medzi nás ukrajinský prezident\". Mykola Mušynka z Prešova, ktorý je akademikom Ukrajinskej akadémie vied, ocenil, že Juščenko \"ľudsky oslovil nás všetkých\". Očakáva intenzívnejšiu spoluprácu Ukrajiny so Slovenskom, ale aj intenzívnejšiu podporu Ukrajiny Rusínom-Ukrajincom Slovenska.
 

Vyberte región